Jest to moja pierwsza warka. Powstała w październiku 2009 roku. Przepis powstał w oparciu o inne przepisy na IPA znalezione w internecie. Co do uwag, to dodałbym trochę więcej chmielu na goryczkę i może jeszcze inne dla aromatu.
Informacje podstawowe
Data warzenia: 25.10.2009
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu: 13 BLG
Brzeczka nastawna: 20 litrów
Surowce
Słody:
Słód Pilzneński 3-5 EBC - 2kg
Słód Monachijski typ I 12-17 EBC - 2kg
Słód Carared 40-50 EBC - 0,25kg
Chmiele:
Chmiel Marynka - 30g
Chmiel Lubelski - 30g
Drożdże:
Safale S-04
Zacieranie
60 minut w 67°C
5 minut w 78°C
Chmielenie
30g Marynki - 60 minut
30g Lubelskiego - 15 minut
Fermentacja
7 dni burzliwa
14 dni cicha
Refermentacja
120g glukozy