Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

czwartek, 17 listopada 2011

Warka #5 - Roggenbier (zestaw BA)

Drugie piwo z gotowego zestawu, czasy zacierania wzięte z mojego pszeniczniaka, czasy sugerowane w instrukcji warzenia nie oczarowały mnie (może i źle, ale tak wyszło). Pech niestety mnie nie opuścił, drugi kwas nadszedł... ale nie załamujmy się, jak na razie wynik 3:2 dla mnie. Piwo na pewno kiedyś powtórzę, gdyż mam ochotę spróbować tego gatunku w moim wykonaniu.


Informacje podstawowe


Data warzenia: 28.08.2010
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu: 12,5 BLG
Brzeczka nastawna: 24 litry


Surowce

Słody:
Słód Żytni 3-8 EBC - 2,4kg
Słód Pilzneński 3-5 EBC - 1,2kg
Słód Monachijski typ II 20-25 EBC - 1kg

Słód Caramunich typ II 110 -130 EBC - 0,2kg

Chmiele:
Chmiel Lubelski - 30g

Drożdże:
Safbrew WB-06

Zacieranie


60 minut w 40°C
15 minut w 52°C
30 minut w 62°C
60 minut w 72°C
5 minut w 78°C


Chmielenie
20g Lubelskiego - 80 minut
10g Lubelskiego - 10 minut

Fermentacja

7 dni burzliwa
14 dni cicha

Refermentacja
250g glukozy

Printfriendly