Browar znów na chodzie. Rok 2012 rozpoczynam czarnym brytyjskim akcentem. Nastąpiły drobne zmiany w sprzęcie. Zrezygnowałem z fermentacji w szklanym balonie i przeskoczyłem do standardowego fermentatora z tworzywa. Zobaczymy, czy ta zmiana wpłynie pozytywnie na moje wyniki. Receptura tego piwa powstała w oparciu o katalog BJCP, a dokładniej Oatmeal Stout oraz o przepisy innych piwowarów domowych (głównie chodziło o zawartość owsianki). Receptura tego piwa prezentuje się następująco:
Informacje podstawowe
Data warzenia: 17.03.2012
Data butelkowania: 27.03.2012
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu: 14,8 BLG
Brzeczka nastawna: ok. 26 litrów
Surowce
Słody:
Słód
Pale Ale
5,5-7,5 EBC - 4kg
Słód Caramunich typ I 80-100 EBC - 0,5kg
Słód karmelowy ciemny Caraaroma 300-400 EBC - 0,25kg
Słód palony Carafa typ I 800-1000 EBC - 0,2kg
Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC - 0,2kg
Dodatki niesłodowe:
Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg
Chmiele:
Chmiel goryczkowy Marynka - 15g
Chmiel aromatyczny Fuggles - 30g
Drożdże:
Safale S-04
Zacieranie
90 minut w 65-68
°C
10 minut w 72°C
5 minut w 78°C
Chmielenie
30g
Fuggles + 15g Marynki - 60 minut
Fermentacja
10 dni burzliwa
Refermentacja
150g glukozy
Uwagi
Słód palony Carafa typ I oraz palone ziarna jęczmienia dodałem na początku przerwy dekstrynującej (po podgrzaniu do 72°C).
W przepisie podałem 15g Marynki. Ja użyłem 10g chmielu goryczkowego z własnych zbiorów. Sądząc po ilości goryczki, jaką dostarcza może to być Magnum.
Butelkowania dokonałem 10 dni po dodaniu drożdży.
Fermentację cichą jak na razie nadal pomijam.
W momencie butelkowania piwo miało jeszcze 3,5 BLG.
Niestety, pomimo wszystkich znaków zapowiadających bardzo przyzwoite piwko, ponownie wyszedł kwas.
No cóż, nie poddajemy się i walczymy dalej. Warka zdecydowanie do powtórzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz