Pomoc dla Bartusia
Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181
środa, 7 grudnia 2011
Warka #10 - PudlaS'owy Dunkelweizen
Recepturę tego piwa popełniłem w oparciu o katalog BJCP, a dokładniej Dunkelweizen oraz o przepisy innych piwowarów domowych. Piwo zgodnie z planami miałem zabutelkować po 7 dniach od zadania drożdży, jednak z powodu drobnego poślizgu stało się to 3 dni później. Fermentację cichą jak na razie pomijam z powodu prześladujących mnie kwasów. Kiedyś pewnie do niej wrócę, ale muszę poprawić najpierw statystyki na moją korzyść. Piwko wyszło całkiem smaczne:)
Informacje podstawowe
Data warzenia: 31.10.2011
Data butelkowania: 10.11.2011
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu: 13,5 BLG
Brzeczka nastawna: 23 litry
Surowce
Słody:
Słód Pszeniczny Jasny 3-5 EBC - 2kg
Słód Pszeniczny Ciemny 14-18 EBC - 1kg
Słód Wiedeński 7-9 EBC - 1kg
Słód Monachijski typ II 20-25 EBC - 1kg
Słód Carawheat 100-130 EBC - 0,3kg
Chmiele:
Chmiel Hallertau Tradition (DE) - 30g
Drożdże:
Safbrew WB-06
Zacieranie
60 minut w 42°C
15 minut w 52°C
30 minut w 62°C
45 minut w 72°C
5 minut w 78°C
Chmielenie
30g Hallertau Tradition (DE) - 60 minut
Fermentacja
7 dni burzliwa
Refermentacja
250g glukozy
27.06.2012 - A tak prezentuje się mój Dunkelweizen:
Była to jedna z ostatnich butelek. Minęło ponad pół roku od warzenia, a piwko nadal dobre (choć trochę na pewno straciło, gdyż jak wiadomo pszeniczne najlepsze świeże).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chyba całkiem jasne jest :) Po zasypie wydawało mi się, że wyjdzie jak ciemny koźlak, Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZdjęcie dość dobrze oddaje kolor:) Następnym razem wezmę pod uwagę dodatek słodu pszenicznego czekoladowego dla lepszego (ciemniejszego) efektu. Pozdrawiam
Usuń