Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

czwartek, 17 listopada 2011

Warka #3 - Hefeweizen

Nareszcie piwo gatunkowe... no prawie gatunkowe - brakło kilka % pszenicy, no i trochę za dużo chmielu:)

Informacje podstawowe


Data warzenia: brak danych:)
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu: 12 BLG
Brzeczka nastawna: 22 litry


Surowce

Słody:
Słód Pilzneński 3-5 EBC - 2kg
Słód Pszeniczny Jasny 3-5 EBC - 2kg
Słód Carahell 20-30 EBC - 0,3kg

Chmiele:
Chmiel Marynka - 20g
Chmiel Lubelski - 20g

Drożdże:
Safbrew WB-06

Zacieranie

60 minut w 40°C
15 minut w 52°C
30 minut w 62°C
60 minut w 72°C
5 minut w 78°C

Chmielenie
20g Marynki - 60 minut
20g Lubelskiego - 10 minut

Fermentacja

7 dni burzliwa
14 dni cicha

Refermentacja
250g glukozy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly