Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pomoc dla Bartusia

Mam apel dla tych co chcą przekazać 1% swojego podatku w dobre ręce.
Syn moich Przyjaciół - Bartuś, potrzebuje Waszego wsparcia.
Nr KRS 0000037904. Cel szczegółowy: "27181 Śliwa Bartosz".
Wszelkie informacje znajdziecie na stronie fundacji:
http://dzieciom.pl/podopieczni/27181

czwartek, 1 grudnia 2011

Warka #9 - PudlaS'owy Saison

Receptura tego piwa, tak jak warki #8 powstała w oparciu o katalog BJCP, a dokładniej Saison



Informacje podstawowe


Data warzenia: 24.06.2011
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu: 15 BLG
Brzeczka nastawna: 24 litry


Surowce

Słody:
Słód Pilzneński 3-5 EBC - 3kg
Słód Wiedeński 7-9 EBC - 1kg
Słód Pszeniczny Jasny 3-5 EBC - 1kg
Słód Carahell 20-30 EBC - 1kg
Słód  Belgijski Karmelowy Ciemny Special B 400 EBC - 0,5kg

Chmiele:
Chmiel Marynka - 30g
Chmiel Lubelski - 40g

Drożdże:
Safbrew S-33

Zacieranie
15 minut w 52°C
45 minut w 62°C
45 minut w 72°C
5 minut w 78°C

Chmielenie
30g Marynki + 10g Lubelskiego - 90 minut
30g Lubelskiego - 15 minut

Fermentacja

7 dni burzliwa

Refermentacja
200g glukozy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly