Receptura tego piwa, tak jak warki #8 powstała w oparciu o katalog BJCP, a dokładniej Saison.
Informacje podstawowe
Data warzenia: 24.06.2011
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu: 15 BLG
Brzeczka nastawna: 24 litry
Surowce
Słody:
Słód Pilzneński 3-5 EBC - 3kg
Słód Wiedeński 7-9 EBC - 1kg
Słód Pszeniczny Jasny 3-5 EBC - 1kg
Słód Carahell 20-30 EBC - 1kg
Słód Belgijski Karmelowy Ciemny Special B 400 EBC - 0,5kg
Chmiele:
Chmiel Marynka - 30g
Chmiel Lubelski - 40g
Drożdże:
Safbrew S-33
Zacieranie
15 minut w 52°C
45 minut w 62°C
45 minut w 72°C
5 minut w 78°C
Chmielenie
30g Marynki + 10g Lubelskiego - 90 minut
30g Lubelskiego - 15 minut
Fermentacja
7 dni burzliwa
Refermentacja
200g glukozy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz